Çocuklar, oyun ile iç dünyalarını yansıtarak kendilerini ifade edebilirler. Bu noktada, Oyun Terapisi çocuklarla yürütülen süreçlerin ayrılmaz bir parçasıdır. Oyun Terapisi’nde çocukların oyun diline yönlendirilerek duygularını ve algılarını ifade etmeleri sağlanır. Bu sayede, çocuklar daha iyi iletişim kurabilir, duygularını ifade edebilir, varsa yaşanılan zorlu bir deneyimi/travmayı ortaya çıkartabilir.
Çocuk/ergenlerle yürütülen psikoterapi süreçlerinde terapist ile kurulan güven ilişkisinin oluşturulmasıyla, çocuk/ergenlerin hayatını etkileyen konular konuşabilir. Bu güven ilişkisi sayesinde, çocuk/ergenler duygu düzenlemeyi öğrenirken olumsuz duygu ve durumlara karşı kendilerine uygun baş etme yöntemleri keşfedilebilir.
Oyun Terapisi oyun odalarında gerçekleşir. Oyun odası, çocuklara güvenli bir ortam sağlayarak duygularını oyuncaklarla etkileşim üzerinden anlatması amacına hizmet eder. Oyun odasındaki oyuncaklar aracılığıyla kurulan iletişim/ilişki, çocuğun duygularını ifade edebilmesi ve sağlıklı davranışlar geliştirilebilmesine yardımcı olur.
Çocuk ve ergen psikoterapisinde sıkça çalışılan konular:
- Kardeş Kıskançlığı
- Davranış Problemler (İnatçılık, karşı gelme ve karşıt olma, kurallara uymama gibi)
- Ebeveyn-Çocuk Arasındaki İletişim Problemleri
- Sınav Kaygısı
- Gelişimsel Gerilikler
- Çekingenlik ve Sosyal Ortamda Kaygılar
- Çocukluk Dönemi Korkuları
- Boşanma veya Ebeveyn Kaybı Sonrası Yoğun Mutsuzluk ve Hüzün
- Çocuk İstismarı/İhmalinin Olumsuz Etkileri
- Yas ve Kayıp
- Travma Sonrası Yaşanılan Stres
- Takıntılar
- Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite
- Kaygı
- Duygu Durum Sorunları
- Depresyon
- Öfke Problemleri
Uzm.Psk. Sinem Yahyaoğlu
Çalıştığı Alanlar
Çift terapisi sadece evli olan çiftlerle sınırlı değildir. İlişki içerisinde olan her çift (örn; sevgili, nişanlı,vb.) çift terapisinden faydalanabilir.
Aile terapisi, problemin mantıksal olarak incelemesi yerine problemin etrafındaki döngülerin ve etkileşimlerin incelenmesi esasına dayanır.
Değişim uzun sürebilecek bir yolculuk olduğu için, sürecin başarısında bireylerin terapistle ilişkisi oldukça önemli bir yer tutar.
Çocuklar, oyun ile iç dünyalarını yansıtarak kendilerini ifade edebilirler. Bu noktada, Oyun Terapisi çocuklarla yürütülen süreçlerin ayrılmaz bir parçasıdır.