Çift terapisi sadece evli olan çiftlerle sınırlı değildir. İlişki içerisinde olan her çift (örn; sevgili, nişanlı,vb.) çift terapisinden faydalanabilir.
Her ilişkide olduğu gibi çift ilişkisinde de problemlerin yaşanması kaçınılmazdır. Problemlerin oluşumunda birden fazla neden olabilir. Çift terapisi, çift ilişkisindeki problemlerin pek çok faktörün bir araya gelmesiyle oluştuğu fikrinin kabulü ile başlar. Sistemik terapi perspektifi ile sorunlar, sorunlara etki eden sistemler (örn; aile, arkadaş, iş, sosyal çevre ve bağlı olunan toplum sistemleri) ve süregelen örüntülerin konuşulması önemsenir. Sosyal etkiler ve beklentiler, kültür ve çiftlerin uyumunu zorlaştıracak her türlü olgular göz önünde bulundurulur.
Çift terapisinde hedef, çiftlerin ilişkisel problemlerine çözümler bulunmasıdır. Çözüm aşamasında, ilişkinin ve ilişkiyi yaşayan bireylerin güçlü yönlerinin keşfedilmesi oldukça önemlidir. Bununla beraber, çiftlerin yeni ve işlevsel iletişim yollarını keşfederek birbirlerine ve ilişkiye duyulan güven ortamının desteklenmesi amaçlanır.
Terapi süresince, çiftlerle ilişki ve ilişkideki roller hakkında çalışılır. Seanslara katılım çift olarak sağlanabilirken, ihtiyaca göre zaman zaman bireysel görüşmelerde gerçekleştirilebilir. İlişkiler ve ilişkideki roller hakkında konuşulurken çiftlere rahatça paylaşımda bulunmaları için güvenli alanlar oluşturulur.
Her çift, mutlu çiftler bile, çift terapisine ihtiyaç duyabilir. Çift terapisine başvuru nedeni, sadece boşanma veya ayrılık öncesi konular nedeniyle olmayabilir. Terapiye, ilişkide yaşanan herhangi bir kriz veya aşılamayan güçlükte başvurulabileceği gibi ilişkiyi güçlendirmek ve ilişkide kurulan bağı arttırarak gelecekteki zorluklara önlem amacıyla da başvurulabilir.
Uzm.Psk. Sinem Yahyaoğlu
Çalıştığı Alanlar
Çift terapisi sadece evli olan çiftlerle sınırlı değildir. İlişki içerisinde olan her çift (örn; sevgili, nişanlı,vb.) çift terapisinden faydalanabilir.
Aile terapisi, problemin mantıksal olarak incelemesi yerine problemin etrafındaki döngülerin ve etkileşimlerin incelenmesi esasına dayanır.
Değişim uzun sürebilecek bir yolculuk olduğu için, sürecin başarısında bireylerin terapistle ilişkisi oldukça önemli bir yer tutar.
Çocuklar, oyun ile iç dünyalarını yansıtarak kendilerini ifade edebilirler. Bu noktada, Oyun Terapisi çocuklarla yürütülen süreçlerin ayrılmaz bir parçasıdır.